Omgeving

Waterland is de streek ten noorden van Amsterdam. Het is een laaggelegen veenweidegebied met veel sloten en meren. Dit gebied leent zich prima voor wandelingen (trekvogelpad, zuiderzeeepad) fietstochten en tochten over het water in een kano of fluisterboot.

Waterland omvat de o.a.volgende dorpen, steden en gebieden:

Monnickendam

Monnickendam ligt in de gemeente Waterland en telt ongeveer 10.000 inwoners. In 1355 kreeg Monnickendam stadsrechten van de Graaf van Holland. Er ontstond een periode van bloei wat terug te zien is in de mooie historische panden in de stad. Monnickendam heeft beschermd stadsgezicht.

Volendam

Volendan (Follendam) was eigenlijk de plek van de oude haven van Edam, die dicht is gemaakt nadat de nieuwe haven , het Oorgat, aangelegd was. Hier ontstond een nieuw dorp met oude havenarbeiders, boeren en vissers. De klederdracht is wereldberoemd en ieder jaar wordt Volendam door zo’n 2 miljoen mensen bezocht.

Marken

Marken is een voormalig eiland dat sinds 1957 via een dijk met het vaste land verbonden is. Dit voormalige vissersdorp is al heel lang een toeristische trekpleister mede door de opvallende klederdracht. Karakteristiek zijn de houten huizen gebouwd op palen en de Werven, dit zijn kunstmatige verhogingen waar huizen op gebouwd zijn. Marken heeft beschermd dorpsgezicht.

Edam

Edam kon tot handelsplaats uitgroeien doordat rond 1230 de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd werden en bij de dam in de rivier de IJe of E ( Edam) de goederen moesten worden overgeladen en tol kon worden geheven. De rijkdom van de stad is terug te zien in de mooie monumentale panden. Edam is beroemd om zijn Edammer kazen. Edam heeft ook een beschermd stadsgezicht.

Broek in Waterland

Broek ( laag moerasbos) in Waterland is een dorp net boven Amsterdam met ook weer beschermd dorpsgezicht. Het dorp stond in de 18e eeuw al bekend om zijn schoonheid. De huizen zijn vanwege de slappe ondergrond gebouwd van hout en zijn vaak in pasteltinten geschilderd.

Landelijk Noord

Landelijk Noord is een gebied in het noorden van de gemeenteAmsterdam. Het is een mooi stukje Waterland met 3 dorpen die beschermd dorpsgezicht hebben: Durgerdam, Holysloot en Ransdorp.

Amsterdam

Sinds 2010 staat de grachtengordel van Amsterdam op de werelderfgoedlijst. Hier hoef je je nooit te vervelen. Slenteren langs de monumentale panden of over de Wallen ( de rosse buurt), wat drinken op een van de vele terrasjes, een bezoek aan een van de vele musea (w.o. het Stedelijk- en het Rijksmuseum) of winkelen in de 9 straatjes in de Jordaan enz, enz.